Dat is niet zo heel gek, want bij haast alle maatschappelijke problemen speelt menselijk gedrag een cruciale rol. Of het nu gaat over vervuiling, files, stroeve organisatieveranderingen of negeren van corona-maatregelen, je kunt deze problemen pas oplossen als je weet waarom mensen doen wat ze doen. Alleen als je drijfveren en barrières in kaart brengt, kun je effectieve verandertechnieken kiezen om het gedrag te beïnvloeden.
Het werkveld van gedragsverandering bestaat al eeuwen, maar vooral de afgelopen jaren won het terrein. Steeds sneller zien overheidsinstanties en bedrijven dat gedrag een belangrijke rol speelt in hun werk. Steeds vaker geven ze het zelfs een vaste plek in hun organisatie. Zo heeft de overheid inmiddels meerdere BIT’s (behavioral insights team) en hebben grote instanties zoals de Belastingdienst en de Volksbank ook een eigen gedragsteam. En misschien viel jou ook wel op dat premier Rutte het woord ‘gedrag’ in elke persconferentie over de corona crisis liet vallen? Kortom: gedragsverandering is een gevestigde discipline. We kunnen er niet meer omheen.
Als gedragsveranderaars van Behavior Change Group (BCG) vinden wij het fantastisch om deze groei in het veld te zien. BCG groeide uit tot een bedrijf met 50+ gedragspsychologen. Ze draait inmiddels jaarlijks zo’n 200 gedragsveranderingsprojecten- en campagnes, van analyse tot interventie en effectmeting. In de loop der jaren raakten onze klanten zo enthousiast over de kracht van gedragsverandering, dat ze dit op meer plekken in hun organisatie wilden toepassen. Het liefste zelf, intern. Daarom ontstond in 2017 ook zusterbedrijf Behavior Change Academy met de volgende missie: organisaties zelfredzaam maken op het gebied van gedragsverandering. Inmiddels hebben we meer dan 1000 professionals van allerlei organisaties opgeleid tot Gedragsveranderaars en detacheerden we onze experts bij ministeries, gemeentes en gevestigde organisaties in de financiële dienstverlening.
Onlangs kozen we voor een fusie van D&B, BCG en ook onze dochterondernemingen Behavior Change Talents, Behaviour Change Academy en Happiness Lab; we vallen nu allemaal onder BCG. Zo kunnen we je als marktleider met 70 man sterk, diensten aanbieden op het gebied van gedragsverandering voor alle lagen van je organisatie. Altijd vanuit de missie van BCG.
De missie van BCG? Het veld van gedragsverandering verder laten groeien en onze maatschappij vooruit helpen: vooruitgang door gedragsverandering. Er zijn nog zoveel maatschappelijke problemen die we alleen kunnen oplossen met gedragsexpertise. Denk aan duurzame inzetbaarheid en de energietransitie.
De brug tussen wetenschap en praktijk blijft centraal staan in ons werk. Samen met universiteiten kijken we continu kritisch naar gebruikte methoden voor gedragsverandering en waar het veld naartoe gaat. We ontwikkelen, toetsen en werken altijd vanuit de meest recente wetenschappelijke kennis.
Wil jij je medewerkers opleiden of zelf de tools in handen krijgen om aan de slag te gaan met gedragsverandering? Volg onze postacademische opleiding bij ons opleidingsinstituut Behavior Change Academy.
Wil jij gedragsexperts inzetten om een antwoord te vinden op jouw vraagstuk? Bij Dijksterhuis & van Baaren zetten we gedragswetenschappelijke inzichten in om interventies en campagnes te ontwikkelen.
Ben jij opzoek naar iemand met inhoudelijke kennis en een frisse blik? Ons Talent-programma biedt de mogelijkheid om een gedreven gedragspsycholoog vier dagen per week jouw organisatie te versterken.
Wil jij als organisatie of team meer succes? Dan is inzicht in je medewerkers cruciaal. Happiness Lab monitort op een wetenschappelijke manier het welbevinden van je medewerkers en ontwikkelt interventies om dit te verhogen.
Normaal gesproken kijken wij naar de drijfveren van onze doelgroepen, maar wat drijft een gedragsveranderaar eigenlijk? Maak kennis met onze Gedragsveranderaars.
Hoe kun je met behulp van gedragspsychologie de wereld een stukje mooier maken? Bekijk de eerste aflevering van ‘de Gedragsveranderaars’ met drs. Sabine Jansen.
Sabine buigt ze zich al jaren over over afval-, duurzaamheids en gezondheidsvraagstukken. Ze ontwikkelde onder andere gedragsstrategieën en communicatiecampagnes en beleidsadvies voor gemeenten en (overheids)organisaties op deze thema’s.
Hoe kun je mensen helpen om te werken aan grote doelen? Bekijk de tweede aflevering van ‘de Gedragsveranderaars’ met drs. Bob van Dam.
Bob werkt als gedragspsycholoog voor ministeries en past buiten zijn werk om kennis van gedragsverandering toe om grote persoonlijke doelen te behalen.
Hoe kun je door middel van gedragsverandering de maatschappij mensgerichter maken? Bekijk de derde aflevering van ‘de Gedragsveranderaars’ met drs. Kyron Olmeijer.
Kyron gelooft dat processen en middelen in dienst moeten staan van de mens in plaats van andersom. Vaak is het beleid dat wordt gemaakt, het werk dat je doet, de procedures die zijn ingericht, bedoeld om mensen in beweging te krijgen. Toch wordt dit vaak vergeten.
Hoe kun je door psychological design de kloof tussen arm en rijk verkleinen? Bekijk de vierde aflevering van ‘de Gedragsveranderaars’ met drs. Sanne Reijnen.
Sanne werkt als gedragsexpert in het GedragsLab van de Volksbank. Hier houdt ze zich bezig met het thema Financiële Weerbaarheid.
Is werkgeluk maakbaar? Bekijk de vijfde aflevering van ‘de Gedragsveranderaars’ met drs. Dané Mulder.
Dané is sinds jongs af aan al geïnteresseerd in het menselijk gedrag en vraagt zich steeds af waarom mensen doen wat ze doen. Ze vindt het belangrijk dat mensen gelukkig zijn in hun werk en daar plezier uit halen. Haar kennis over het menselijk gedrag zet ze daarom graag in om het werkgeluk van mensen te verhogen.
Ben je bezig met gedragsveranderingsvraagstukken en heb je behoefte om te sparren over vragen zoals “Hoe kan ik het beste communiceren met burgers over nieuwe regelgevingen?” of “Hoe kan ik ervoor zorgen dat medewerkers cyberveilig thuiswerken en verstandig omgaan met data?”
Vraag een gratis online spreekuur aan, waarin je een uur lang met gedragsexperts van D&B en BCG brainstormt over jouw gedragsvraagstuk.